Τι είναι η ψαλίδα στα μαλλιά και πως επανορθώνεται;

Ταλαιπωρημένες άκρες μαλλιών που έχουν ψαλίδα

Σίγουρα έχεις ακούσει κάπου για την ψαλίδα και θα αναρωτιέσαι τι είναι, πως προκαλείται και αν επανορθώνεται.

Τι είναι η ψαλίδα;

Κάθε τρίχα αποτελείται από 3 στρώματα: την επιδερμίδα, τον φλοιό και τον μυελό. Ο ρόλος της επιδερμίδας είναι να προστατεύει το εσωτερικό της τρίχας. Με την συστηματική χρήση θερμικής και χημικής επεξεργασίας, τα λέπια της τρίχας καταστρέφονται, με αποτέλεσμα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι να σπάει ή να διαχωρίζεται η τρίχα στην μέση ή σε περισσότερα μέρη και να δημιουργείται ψαλίδα.

Ήξερες ότι… 

Η ψαλίδα δημιουργείται συνήθως στις άκρες αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και στα μήκη των μαλλιών.

Πόσοι τύποι ψαλίδας υπάρχουν;

Η ψαλίδα εμφανίζεται σε πάρα πολλές μορφές. Παρακάτω μπορείς να δεις τις πιο συνηθισμένες.

What Happens if You Don't Cut Your Split Ends Regularly?

Πως επηρεάζει η ψαλίδα την εμφάνιση των μαλλιών;

 • Σπάσιμο της τρίχας

Όπως είπαμε προηγουμένως, αφού δημιουργηθεί η ψαλίδα στις άκρες των μαλλιών είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να δημιουργείται και στο μήκος της τρίχας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η τρίχα και να σπάει συνεχώς.

 • Λιγότερο πυκνά μαλλιά

Ο διαχωρισμός της τρίχας σε 2, 3 ή περισσότερα μέρη, θα μειώσει την πυκνότητα των μαλλιών σου, ξεκινώντας από τις άκρες και πηγαίνοντας προς τα πάνω.

 • Μείωση της ανάπτυξης της τρίχας

Λόγω αυτού του διαχωρισμού της τρίχας, όσο περνάει ο καιρός, θα παρατηρείς ότι τα μαλλιά σου δεν μακραίνουν. Στην πραγματικότητα, τα μαλλιά σου μακραίνουν κανονικά από την ρίζα, αλλά οι άκρες καταστρέφονται και σπάνε συνεχώς, οπότε δεν βλέπεις καθόλου ανάπτυξη.

 • Τραχιά υφή

Τα μαλλιά σου θα γίνουν ξηρά, και θα έχουν μια άσχημη τραχιά υφή, σαν ψάθινη σκούπα. Επίσης, η πορώτητα των μαλλιών θα αλλάξει και θα είναι αρκετά υψηλή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν τα ενυδατικά προϊόντα.

 • Εύκολο μπέρδεμα

Η ξηρότητα με την σειρά της θα προκαλεί συνέχεια εύκολο μπέρδεμα των μαλλιών που αυτό την σειρά του θα προκαλεί περισσότερο φριζάρισμα.

 • Ξάνοιγμα στις άκρες

Αν έχεις βαμμένα μαλλιά και έχεις ψαλίδα, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ένα ξάνοιγμα του χρώματος στις άκρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η τρίχα είναι υπερβολικά αφυδατωμένη.

Πως προκαλείται η ψαλίδα στα μαλλιά;

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ψαλίδα περιλαμβάνουν:

 • Θερμική επεξεργασία

Η συχνή χρήση εργαλείων styling όπως το πιστολάκι και η ισιωτική καταστρέφουν και αποδυναμώνουν την τρίχα. Αυτό εντείνεται ειδικά αν δεν χρησιμοποιείς κάποιο θερμοπροστατευτικό προϊόν κάθε φορά που κάνεις styling τα μαλλιά σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αφυδατώνουν την τρίχα, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου ξηρότητα και σπάσιμο της τρίχας.

 • Χημική επεξεργασία και βαφή

Οι διάφορες θεραπείες ισιώματος, οι περμανάντ, το βάψιμο και το ντεκαπάζ καταστρέφουν τα μαλλιά σου. Η βαφή, αλλάζει την δομή της τρίχας ώστε να της αλλάξει χρώμα. Δυστυχώς αυτό, αποδυναμώνει την τρίχα και την κάνει επιρρεπή στην ψαλίδα και το σπάσιμο.

Όταν η τρίχα είναι τόσο αδύναμη και ξηρή, η ψαλίδα μπορεί να συνεχίσει να δημιουργείται και στο μήκος της τρίχας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται ανακατωμένα, αχτένιστα και να έχουν υφή σαν άχυρο.

 • Τριβή

Η τριβή είναι ένας από τους κύριους λόγους που δημιουργείται η ψαλίδα. Η βαμβακερή πετσέτα που τρίβεις τα μαλλιά μόλις βγεις από το μπάνιο, τα συμβατικά λαστιχάκια που μαζεύεις τα μαλλιά σου, η βαμβακερή μαξιλαροθήκη που κοιμάσαι κ.ά. οδηγούν στην δημιουργία ψαλίδας και στο σπάσιμο της τρίχας.

 • Έκθεση σε UV ακτίνες

Η υπερέκθεση στον ήλιο και τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στα μαλλιά. Η UV ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει το φυσικό χρώμα της τρίχας, γι’ αυτό ίσως το καλοκαίρι να παρατηρείς πως τα μαλλιά σου είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει τους δεσμούς πρωτεΐνης στην τρίχα. Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα, την λάμψη και την δύναμη της τρίχας. Άρα ο ήλιος κάνει τα μαλλιά να μοιάζουν ξηρά, αφυδατωμένα, και θαμπά με άγρια υφή.

 • Χτένισμα με λάθος τρόπο

Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα είναι πολύ πιο ευάλωτα και αδύναμα απ’ όταν είναι στεγνά. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε προστατεύονται από τα φυσικά έλαια που καλύπτουν την κάθε τρίχα. Οπότε το να χτενίζεις τα μαλλιά σου βρεγμένα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο της τρίχας και να δημιουργήσει ψαλίδα.

 • Υπερβολικό λούσιμο

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τον σωστό τρόπο λουσίματος των μαλλιών. Ενώ είναι σημαντικό το τριχωτό και τα μαλλιά σου να είναι καθαρά, η μεγάλη συχνότητα λουσίματος αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το τριχωτό με αποτέλεσμα να δημιουργείται ξηροδερμία και ξηρότητα.

 • Γενετικοί παράγοντες

Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, υπάρχουν και γενετικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ψαλίδα στα μαλλιά.

Πως να αποτρέψεις την δημιουργία ψαλίδας;

 • Χρησιμοποίησε scrunchies

Συγκριτικά με τα συμβατικά λαστιχάκια που τραβάνε τα μαλλιά και καταλήγεις να ξεμαλλιάζεσαι κάθε φορά που τα βγάζεις, είναι το ιδανικό αξεσουάρ για να μην καταστρέφεις την τρίχα. Το ύφασμα, δρα ως ασπίδα ανάμεσα στην τρίχα και το λάστιχο ώστε να μην την τραυματίζει.

 • Συχνό κούρεμα

Είναι καλό να κάνεις ένα τριμάρισμα όταν βλέπεις ότι οι άκρες σου είναι λίγο ξηρές και ταλαιπωρημένες και έχει δημιουργηθεί λίγο ψαλίδα. Αυτό θα την αποτρέψει από το να δημιουργηθεί και στο μήκος των μαλλιών.

 • Μην ξεχάσεις το θερμοπροστατευτικό

Το ιδανικό είναι να μην χρησιμοποιείς καθόλου θερμικά εργαλεία styling. Αν όμως δεν είναι δυνατόν, προσπάθησε να χρησιμοποιείς ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν πριν από κάθε φορά που κάνεις styling τα μαλλιά σου. Πρόσεξε επίσης, να μην βάζεις την πιο υψηλή θερμοκρασία για να μην αφυδατώσεις περισσότερο την τρίχα.

 • Αντιηλιακό για τα μαλλιά

Θα προστατέψει τα μαλλιά από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου και θα βοηθήσει με την δημιουργία ξηρότητας και ψαλίδας.

Μπορείς να βρεις στο εμπόριο αντιηλιακό μαλλιών σε διάφορες μορφές όπως σπρέι, λάδι ή κρέμα.

 • Ενυδάτωση

Μην ξεχάσεις να ενυδατώνεις σωστά τα μαλλιά σου. Ενσωμάτωσε στην ρουτίνα σου την χρήση conditioner και ενυδατικής/ επανορθωτικής μάσκας 1-2 φορές την εβδομάδα. Προαιρετικά μπορείς να χρησιμοποιείς και leave-in conditioner, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσεις πως τα μαλλιά σου θα είναι απαλά και ενυδατωμένα.

Επανορθώνεται η ψαλίδα;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθείς την ψαλίδα είναι να κουρέψεις τα μαλλιά σου.

Τι γίνεται όμως με τόσα προϊόντα που λένε ότι επανορθώνουν την ψαλίδα; Η απάντηση είναι πως αυτά τα προϊόντα κάνουν την ψαλίδα λιγότερη εμφανή. Δεν την εξαφανίζουν δηλαδή, αλλά την κρύβουν. Καθώς τα λέπια της τρίχας είναι ανοιχτά επειδή είναι κατεστραμμένα, το ειδικό προϊόν όταν εφαρμοστεί θα κλείσει κατά κάποιο τρόπο τα λέπια λόγω της κολλώδης υφής του. Έτσι τα μαλλιά δεν θα φαίνονται σαν άχυρο, παρόλο που το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει.

 

Πάτα την καρδούλα αν σου άρεσε αυτό το άρθρο. 

Σχόλια για το άρθρο “Τι είναι η ψαλίδα στα μαλλιά και πως επανορθώνεται;

 1. Pingback: 3 τρόποι για να μάθεις τι τύπο μαλλιών έχεις | Twist It

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *