Λιπαρά μαλλιά: 6 αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Γυναίκα με λιπαρά μαλλιά

Τα λιπαρά μαλλιά αποτελούν ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Πέρα από την αισθητική πτυχή, η λιπαρότητα των μαλλιών μπορεί να είναι επίσης ένα σήμα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις αιτίες της λιπαρότητας των μαλλιών και θα προσφέρουμε χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα και τη διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Γιατί τα μαλλιά μου λαδώνουν τόσο γρήγορα;

Ο θύλακας της τρίχας είναι το σημείο στο τριχωτό της κεφαλής που φυτρώνει η τρίχα. Δίπλα από τον θύλακα, υπάρχει ένας σμηγματογόνος αδένας, που εκκρίνει το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που ενυδατώσει το δέρμα και τα μαλλιά. Όταν αυτός ο αδένας δεν λειτουργεί κανονικά, παράγει επιπλέον σμήγμα, φράζουν οι πόροι και με αποτέλεσμα να λαδώνουν τα μαλλιά μας.

Ποιές είναι οι αιτίες για τα λιπαρά μαλλιά;

 • Συχνό λούσιμο

Γιατί το συχνό λούσιμο προκαλεί λιπαρά μαλλιά; Ο ρόλος του σαμπουάν είναι να καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που λούζεσαι αφαιρείς όλα τα φυσικά έλαια των μαλλιών σου, που χρειάζονται για να παραμένουν ενυδατωμένα.

Όταν πλένεις τα μαλλιά σου υπερβολικά συχνά, τότε οι σμηγματογόνοι αδένες θα αρχίσουν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος για να ενυδατώσουν το δέρμα και τα μαλλιά με αποτέλεσμα να προκαλείται λιπαρότητα.

Γιατί τα μαλλιά σου είναι λαδωμένα μετά το λούσιμο; Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κακή ρουτίνα λουσίματος που έχεις.

Όσο ασήμαντο και να σου ακούγεται, μια σωστή ρουτίνα λουσίματος μπορεί να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών σου. Αν πιστεύεις πως το να αφαιρείς τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής σου θα μειώσει την λιπαρότητα, τότε κάνεις λάθος, καθώς θα προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο.

 • Buildup προϊόντων

Η χρήση του σωστού σαμπουάν είναι το σημαντικότερο βήμα στην ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου. Αν επιλέξεις ένα σαμπουάν που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαλλιών σου, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δημιουργείται συσσώρευση προϊόντων στο τριχωτό της κεφαλής σου που φράζουν τους πόρους και τελικά λαδώνουν τα μαλλιά σου.

Εκτός από το σωστό σαμπουάν, είναι απαραίτητο να πλένεις σωστά τα μαλλιά σου. Αν δεν ξεπλύνεις καλά το σαμπουάν, ή εφαρμόσεις conditioner και μάσκα στο τριχωτό της κεφαλής τότε προκαλείς συσσώρευση προϊόντων στο κεφάλι σου, με αποτέλεσμα να δεις τα μαλλιά σου να λαδώνουν ακόμα και μετά το λούσιμο.

Ήξερες ότι…;

Ενώ το dry shampoo απορροφά προσωρινά τα έλαια από τα λιπαρά μαλλιά, η συχνή και υπερβολική χρήση του δημιουργεί συσσώρευση και φράζει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περισσότερη λιπαρότητα.

 • Άγχος

Το άγχος είναι μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει περιττή παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής. Αν πιστεύεις ότι η λιπαρότητα των μαλλιών σου οφείλεται στο άγχος, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, ή ακόμα να προσθέσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα κάποιου είδους γυμναστική όπως το περπάτημα.

 • Κληρονομικότητα

Η λιπαρότητα των μαλλιών μπορεί να οφείλεται στα γονίδια που έχουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να την εξαλείψεις, αλλά με μια σωστή ρουτίνα περιποίησης μπορείς να την δαμάσεις αρκετά.

 • Ορμόνες

Οι σμηγματογόνοι αδένες ελέγχονται από τις ορμόνες, και όταν αυτές αλλάζουν, μπορούν να τους κάνουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Η εφηβεία, η περίοδος, η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών και η εμμηνόπαυση είναι κάποιες από τις καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μας.

 • Αλλαγές στο περιβάλλον

Το εξωτερικό περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή σμήγματος. Ο ιδρώτας που παράγεται στο τριχωτό της κεφαλής σου από την υπερβολική ζέστη και υγρασία του περιβάλλοντος, πιθανότατα συμβάλλει στην φραγή των πόρων και άρα στην παραγωγή περίσσιου σμήγματος. Ως αποτέλεσμα, θα βαρύνει τα μαλλιά σου και θα τους δώσει μια αίσθηση λιπαρότητας.

Πώς να αντιμετωπίσεις την λιπαρότητα στα μαλλιά;

Για την καθημερινή φροντίδα των λιπαρών μαλλιών, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια σωστή ρουτίνα περιποίησης καθώς και προϊόντα σχεδιασμένα για τις ανάγκες των μαλλιών σου. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να δεις αποτελέσματα:

 • Μην τοποθετείς conditioner στις ρίζες των μαλλιών γιατί θα βαρύνει και θα λαδώσει το μαλλί. Το conditioner χρησιμεύει για να κλείνει τα λέπια της τρίχας και να σφραγίζει την ενυδάτωση και προορίζεται μόνο για το μήκος των μαλλιών.
 • Ξέπλυνε πολύ καλά το σαμπουάν κατά το λούσιμο, ώστε να μπορούν να δράσουν καλύτερα το condioner και η μάσκα που θα εφαρμόσεις μετά.
 • Μην ξεπλύνεις το κεφάλι σου με καυτό νερό, καθώς θα αφυδατώσει το τριχωτό της κεφαλής και θα δώσει σήμα στους σμηγματογόνους αδένες να εκκρίνουν επιπλέον σμήγμα για να ενυδατώσουν τα μαλλιά.
 • Μην εφαρμόζεις πολλά προϊόντα περιποίησης μετά το λούσιμο (ειδικά αν είναι βαριά) καθώς υπάρχει κίνδυνος να συσσωρευτούν στο κεφάλι σου και να φράξουν τους πόρους.
 • Πρόσθεσε στην ρουτίνα σου ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό (clarifying shampoo) ώστε να καθαρίζει τα υπολείμματα των προϊόντων που χρησιμοποιείς.
 • Η συχνή χρήση σεσουάρ και εργαλείων θερμότητας μπορεί να ενισχύσει την λιπαρότητα, οπότε προσπάθησε να αποφύγεις την χρήση τους. Εννοείται πως αν τα χρησιμοποιήσεις να τοποθετείς πάντα θερμοπροστατευτικό.
 • Απέφυγε να ακουμπάς και να χαϊδεύεις συνέχεια τα μαλλιά σου, καθώς έτσι θα λαδώσουν γρηγορότερα.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, τα λιπαρά μαλλιά είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σωστή ρουτίνα περιποίησης, αν δεν προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα ή το άγχος. Αποκτώντας μια σωστή ρουτίνα φροντίδας για τα λιπαρά μαλλιά, θα μπορείς να απολαμβάνεις όμορφα και λαμπερά μαλλιά καθημερινά.

Πάτα την καρδούλα αν σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *